Mijn weerstation staat in Hengelo in de wijk Slangenbeek. Hengelo ligt 15 meter boven zeeniveau. Het weerstation is bevestigd op 3 meter hoogte en de windmeter op ongeveer 5 meter hoogte.

Voor de weergegevens wordt gebruik gemaakt van een Davis Vantage Pro2 weerstation.

Dit weerstation is voorzien van een windmeter, regen meter, temperatuursensor, barometer, UV meter en een Solar meter. Verder is de buitenunit voorzien van een extra toegevoegd ventilator systeem wat er voor moet zorgen dat de lucht blijft circuleren zodat de temperatuur niet te hoog oploopt i.v.m de metingen.

Daarnaast  is de buitenunit ook voorzien van een zonnepaneel voor de energie voorziening met een oplaadbare accu en daarnaast een 3-tal AA batterijen die dienen als  backup.

Ik maak gebruik van twee zogenaamde templates t.w. een template van Weather34 en een template van Meteotemplate. Je kunt zelf kiezen van welke template je de gegevens wilt aflezen.

De gegevens die te zien zijn op de template van Weather34 zijn grotendeels van het weerstation afkomstig maar op de template van Meteotemplate zijn naast de gegevens van mijn eigen weerstation nog vele andere weergegevens te zien.

De gegevens van het weerstation worden doorgestuurd naar mijn website d.m.v. een ingenieus apparaatje Meteobridge genaamd.

Dit apparaatje staat draadloos in verbinding met de buitenunit en is bekabeld verbonden met het thuisnetwerk. De Meteobridge maakt als het ware een vertaalslag van de output van de buitenunit en stuurt dit door naar de templates die ik gebruik op mijn website. De Meteobridge staat 24 uur per dag aan en verbruikt nog geen 2 Watt per uur. Je zou hiervoor ook een pc kunnen gebruiken maar dan heb je uiteraard veel meer energiekosten als die 24 uur per dag aanstaat.

Uiteraard zijn de gegevens ook af  te lezen op de console binnen. Deze staat ook draadloos in verbinding met de buitenunit.

Op de mobiel  is de Meteotemplate niet 100% responsive. Ik had hier de keuze tussen een responsive template voor een mobiel  met een vrij beperkt aantal weergegevens of de template voor tablets en pc’s die veel uitgebreidere informatie geeft.

Op de Meteotemplate kun je ook ‘live’ het weer in Hengelo zien. Het is niet helemaal ‘live’  maar iedere minuut wordt er een nieuwe foto gemakt en die is dan te zien op de website. Hieronder een voorbeeld.

De beide templates zijn nog onderhevig aan wijzigingen en kunnen daarom af en toe off-line zijn.